Clickable Image Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. Πληροφορίες Υπηρεσίες Βιβλιογραφικός Κατάλογος Νέα & Ανακοινώσεις English Language
 

Νέα & Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση για πρωτοετείς φοιτητές - Σεμινάρια χρήσης της Βιβλιοθήκης

21/10/2011: Στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης των χρηστών, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. διοργανώνει για τους πρωτοετείς φοιτητές ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ενημέρωση για τις συλλογές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς και μια πρώτη επαφή με τον Βιβλιογραφικό κατάλογο(OPAC) της Βιβλιοθήκης.
Για συμμετοχή στα σεμινάρια απαιτήται η συμπλήρωση αίτησης που είναι διαθέσιμη στον πάγκο δανεισμού της βιβλιοθήκης.
Ημέρες και ώρες σεμιναρίων για τον μήνα Νοέμβριο: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή ώρα 11:30.
Υλικό Σεμιναρίων για προπτυχιακούς φοιτητές.
Ενημερωτικό φυλλάδιο για προπτυχιακούς φοιτητές.


Διακοπή πρόσβασης στο SciFinder Scholar.

Σας ενημερώνουμε ότι η εταιρεία CAS διέκοψε την πρόσβαση στο SciFinder Scholar καθώς δεν έχει πληρωθεί για το 2011. Η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Γίνονται προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Γραφείο Περιοδικών και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων
Τηλέφωνο: 2107724095
E-mail: ailiak@mail.ntua.gr
Ενημέρωση για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του Elsevier.

Ο Σ.Ε.Α.Β. επιθυμεί να ενημερώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της πρόσβασης στις ηλεκτρονικές πηγές του εκδοτικού οίκου Elsevier. Όπως διαπιστώθηκε κατά την 67η Σύνοδο των Πρυτάνεων (1-2 Ιουλίου 2011), οι προσφορές που είχαμε λάβει από τον εν λόγω εκδοτικό οίκο για την ανανέωση της σύμβασης πρόσβασης στις πηγές του (ScienceDirect και Scopus) για το έτος 2012 (και μετά) ήταν «εξαιρετικά αρνητικές» (ΑΠΟΦΑΣΗ 5, 67η Σύνοδος Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε.). Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειές μας, ο Elsevier δεν κατέθεσε μέχρι σήμερα καμία άλλη, βελτιωμένη πρόταση. Εν τω μεταξύ, όπως και όλοι μας καθημερινά το βιώνουμε,τα οικονομικά δεδομένα και για τα Πανεπιστήμια έχουν αλλάξει δραματικά επι τα χείρω και οι εκτιμήσεις για το επόμενο έτος προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση με περικοπές στον προϋπολογισμό του Σ.Ε.Α.Β. για τα περιοδικά. Υπό τις παραπάνω συνθήκες η ανανέωση της σύμβασης με τον Elsevier για το έτος 2012 θεωρείται αδύνατη. Τέλος καθώς ο εν λόγω εκδοτικός οίκος μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει την πληρωμή του για το τρέχον έτος, ενδέχεται να διακόψει στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. την πρόσβαση στις πηγές του στις 5 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τις επιστολές του Δ.Σ. του Σ.Ε.Α.Β. προς τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ.

Γραφείο Περιοδικών και Ηλεκτρονικών Εκδόσεων
Τηλέφωνο: 2107724095
E-mail: ailiak@mail.ntua.gr
Car pooling – ‘παρέα στο αυτοκίνητο’ ΕΜΠ

Σας ενημερώνουμε ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ από την Παρασκευή 24/06/2011 προχώρησε στην υποστήριξη της υλοποίησης του προγράμματος Car pooling – ‘παρέα στο αυτοκίνητο’ ΕΜΠ.
Για να συμμετάσχετε στο πρόγραμμα Car pooling – ‘παρέα στο αυτοκίνητο’ ΕΜΠ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.carpooling.ntua.gr

Για σχόλια, παρατηρήσεις κλπ. επικοινωνήστε με την:
Υπηρεσία Δανεισμού
Ε-mail: libloan@central.ntua.gr
Τηλ: 210-772 2229 και 210-772 1250
κ. Καραχρήστου Εύη, Βιβλιοθηκονόμος

Προσωρινή πρόσβαση σε συλλογές ηλεκτρονικών βιβλίων της EBSCO.

Σας ενημερώνουμε ότι η βιβλιοθήκη του ΕΜΠ έχει πρόσβαση μέχρι την 1η Ιουνίου 2011 στην δοκιμαστική έκδοση (ΒΕΤΑ) της πλατφόρμας EBSCOhost με ηλεκτρονικά βιβλία. Η δοκιμή γίνεται στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της NetLibrary στην EBSCOhost.

Μπορείτε να δοκιμάσετε αναζητώντας ηλεκτρονικά βιβλία μέσω των παρακάτω συνδέσμων συλλογών.
Link to preview academic generic collection
Link to preview medical generic collection
Link to preview public generic collection
Link to preview school generic collection

Για οδηγίες και επιπλέον πληροφορίες: http://support.ebsco.com/netlibrary/eBook_preview.php.

Ηλεκτρονικές πηγές του Σ.Ε.Α.Β εκτός σύνδεσης.

Σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση μόνο στις ακόλουθες ηλεκτρονικές πηγές: ALPSP, OCLC FirstSearch, Project Muse και TLG.

Διακοπή πρόσβασης στα περιοδικά των εκδοτικών οίκων Elsevier και Wiley για το έτος 2010.

Θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή των συμβάσεων του Συνδέσμου με τους εκδοτικούς οίκους για τα έτη 2010-2012, οι Elsevier και Wiley μας ενημέρωσαν ότι θα διακόψουν την πρόσβαση στα τεύχη του 2010 από τις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Η καθυστέρηση της υπογραφής των νέων συμβάσεων οφείλεται στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. O Wiley θα διακόψει την πρόσβαση και στα τεύχη του 2009 των περιοδικών του Blackwell επειδή και η πληρωμή του 2009 έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους.

Εξελίξεις σχετικά με τις ανανεώσεις των ηλεκτρονικών πηγών του Σ.Ε.Α.Β.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις ανανεώσεις των συμβάσεων των ηλεκτρονικών πηγών του Σ.Ε.Α.Β.

1. Οι παρακάτω συμβάσεις (του 2009) έχουν υπογραφεί και το Υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πληρωμής της εταιρίας Swets:

- ALJC - American Chemical Society (ACS)
- American Institute of Physics (AIP)
- American Psychological Association (PsycARTICLES)
- Association for Computing Machinery (ACM)
- Blackwell
- Cambridge University Press
- Emerald
- Grove Art, Grove Music & Oxford Reference Online
- IEEE
- Institute of Physics
- Kluwer Law International
- Lippincott Williams and Wilkins (LWW)
- OCLC FirstSearch
- Oxford University Press
- Project MUSE
- Sage
- Swets
- Taylor & Francis
- Thesaurus Linguae Graecae (TLG)
- WilsonWeb


2. Οι παρακάτω συμβάσεις (της τριετίας 2010-2012) έχουν αποσταλεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για να προωθηθούν για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι συμβάσεις αυτές θα υπογραφούν αμέσως μετά την έγκριση τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο:

- American Chemical Society (ACS)
- American Institute of Physics (AIP)
- American Psychological Association (PsycARTICLES)
- Elsevier (ScienceDirect και Scopus) (διετής σύμβαση 2010-2011)
- Emerald
- IEEE
- Institute of Physics
- Lippincott Williams and Wilkins (LWW)
- Sage
- Springer
- Taylor & Francis
- Wiley (including Blackwell Journals)


3. Οι παρακάτω συμβάσεις (της τριετίας 2010-2012), οι οποίες δεν χρειάζεται να πάρουν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα ετοιμαστούν και θα υπογραφούν μαζί με τις υπόλοιπες. Σύμφωνα με τη σύμβαση με την εταιρία Swets οι πληρωμές για το 2010 θα γίνουν μετά την αποπληρωμή από τον Σ.Ε.Α.Β. των συμβάσεων του 2009:

- ALJC
- Association for Computing Machinery (ACM)
- Cambridge University Press
- Grove Art, Grove Music & Oxford Reference Online
- Kluwer Law International
- OCLC FirstSearch
- Oxford University Press
- Project MUSE
- Thesaurus Linguae Graecae (TLG)
- WilsonWeb

4. Στις παρακάτω πηγές τα προβλήματα πρόσβασης θα συνεχιστούν, αφού οι εκδότες μας έχουν ενημερώσει ότι δε θα ανοίξουν την πρόσβαση στα μέλη του Σ.Ε.Α.Β. πριν πληρωθούν για το 2010, το οποίο υπολογίζεται ότι δεν θα γίνει πριν τον Οκτώβριο του 2010:

- ALJC
- American Psychological Association (PsycARTICLES) (μόνο για το περιεχόμενο του 2010)
- Lippincott Williams and Wilkins (LWW) (μόνο για το περιεχόμενο του 2010)
- OCLC FirstSearch
- Project MUSE
- Thesaurus Linguae Graecae (TLG)


5. Δυστυχώς μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον Elsevier για το 2010 τα προβλήματα πρόσβασης (λόγω επανειλημμένων μηνιαίων περιόδων trials) στο ScienceDirect και το Scopus θα συνεχιστούν.

Αποκατάσταση πρόσβασης στην IEEE.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρόσβαση στα περιοδικά και τα πρακτικά συνεδρίων της IEEE έχει αποκατασταθεί.
Αποκατάσταση πρόσβασης στα ORO, Grove Art και Grove Music και στα περιοδικά των Sage και Blackwell.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η πρόσβαση στις βάσεις Oxford Reference Online, Grove Art και Grove Music καθώς και στα περιοδικά των εκδοτικών οίκων Sage και Blackwell έχει αποκατασταθεί πλήρως.
Αποκατάσταση πρόσβασης στα περιοδικά της American Chemical Society (ACS).

Σας ενημερώσουμε ότι αποκαταστάθηκε πλήρως η πρόσβαση στα περιοδικά της American Chemical Society (ACS).
Ανακοίνωση του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) σχετικά με τις ανανεώσεις των ηλεκτρονικών πηγών.

Στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Α.Β (HEAL-Link) έχει αναρτηθεί ανακοίνωση που αφορά τις εξελίξεις με τις ανανεώσεις των ηλεκτρονικών πηγών.
Διακοπή πρόσβασης στα περιοδικά του ScienceDirect και στη βάση Scopus.

Σας πληροφορούμε ότι λόγω των γνωστών προβλημάτων που υπάρχουν με τις ανανεώσεις των συμβάσεων, ο εκδοτικός οίκος Elsevier ενημέρωσε ότι από τη Δευτέρα 01-03-2010 θα διακόψει την πρόσβαση στα περιοδικά του ScienceDirect καθώς και στη βιβλιογραφική βάση Scopus.
Διακοπή πρόσβασης σε ηλεκτρονικά περιοδικά του Σ.Ε.Α.Β.

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της μη ανανεώσεις των συμβάσεων με τους εκδότες διεκόπη η πρόσβαση στα περιοδικά του Project MUSE, στο Thesaurus Linguae Graecae (TLG) καθώς και στα Grove Art, Grove Music και Oxford Reference Online.
Επίσης ο εκδοτικός οίκος SAGE διέκοψε την πρόσβαση από το 2009 και μετά, αλλά συνεχίζεται για τα έτη 2006-2008.
Εξελίξεις σχετικά με τις ανανεώσεις των ηλεκτρονικών πηγών του Σ.Ε.Α.Β.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια Βίου Μάθησης για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθηγητή κ. Β. Παπάζογλου, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου για το 2010 έχουν προβλεφθεί κονδύλια για την πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών περιοδικών για τα έτη 2009 και 2010.
Η πληρωμή θα γίνει από εθνικούς πόρους και τα ποσά εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης έχει προβλεφθεί και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και των συνδρομών για τα έτη 2011 και 2012.
Επειδή οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και αναμένεται η πληρωμή να πραγματοποιηθεί, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, μετά το Μάρτιο του 2010, σας ενημερώνουμε ότι με την έναρξη του νέου έτους υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν κι άλλα προβλήματα πρόσβασης στους εκδότες.
Το Υπουργείο και η Επιτροπή Περιοδικών του Σ.Ε.Α.Β. καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Αλλαγή τρόπου πρόσβασης στην υπηρεσία ScιFinder Scholar της CAS (Chemical Abstracts Services).

Σας ενημερώνουμε ότι η πρόσβαση στην υπηρεσία ScιFinder Scholar της CAS (Chemical Abstracts Services) θα γίνεται πλέον μέσω διαδικτυακής εφαρμογής διαμέσου της ιστοσελίδας http://scifinder.cas.org.
Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται εγγραφή στην ιστοσελίδα: https://scifinder.cas.org/registration/index.html?corpKey=2AF81D9BX86F35055X76B2DD46177F1126C8.
Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τις IP διευθύνσεις του Ε.Μ.Π και πρέπει να έχετε ενεργό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με κατάληξη ntua.gr.
Οδηγίες εγγραφής στα Αγγλικά.
Μέχρι την 06 Φεβρουαρίου 2010 η πρόσβαση θα είναι εφικτή τόσο μέσω του προγράμματος όσο και της διαδικτυακής εφαρμογής. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής η πρόσβαση θα είναι δυνατή μόνο μέσω του διαδικτύου.
Παρακαλούνται οι χρήστες να αποσυνδέονται από την υπηρεσία όταν δεν την χρησιμοποιούν για να μην εξαντλούνται οι άδειες χρήσεις.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία παρακαλώ απευθυνθείτε στο Τμήμα Περιοδικών και Ηλεκτρονικών Συνδρομών της Βιβλιοθήκης, στον κ. Ηλιάκη Αλέξανδρο στο τηλέφωνο: 210 7724095 και στο e-mail: ailiak@mail.ntua.gr.
Εγγραφή νέων μελών μέσω web

Σας ενημερώνουμε ότι η Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΕΜΠ μετά την αναβάθμιση του αυτοματοποιημένου συστήματός της, ALEPH 500 version 18.1 από τον Ιούλιο του 2009, προχώρησε στην υλοποίηση μίας νέας διαδικασίας για την απόκτηση κάρτας Βιβλιοθήκης μέσω web. Η Κάρτα Βιβλιοθήκης είναι απαραίτητη για την χρήση των Υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.

Η εγγραφή μέλους αφορά στα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας που δεν έχουν κάρτα βιβλιοθήκης και μόνο.

Για την έκδοσή της χρειάζεται να συμπληρωθεί αρχικά μια φόρμα/αίτηση στην ιστοσελίδα http://aleph.lib.ntua.gr:8992 πατώντας register. Παρακαλούμε να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες της φόρμας/αίτησης.

Προσοχή για την απόκτηση της κάρτας βιβλιοθήκης, θα πρέπει να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη προσκομίζοντας :
Μία πρόσφατη φωτογραφία
Ένα έγγραφο πιστοποίηση της ιδιότητάς σας (π.χ.πάσο, βεβαίωση της γραμματείας, κτλ)
Το barcode και τον κωδικό (verification) ο οποίος εμφανίζεται μετά την συμπλήρωση της φόρμας/αίτησης.


Για σχόλια, παρατηρήσεις κλπ. επικοινωνήστε με την:
Υπηρεσία Δανεισμού
Ε-mail: libloan@central.ntua.gr
Τηλ: 210-772 2229 και 210-772 1250
κ. Καραχρήστου Εύη, Βιβλιοθηκονόμος
κ. Καραπατάκη Βίκυ, Βιβλιοθηκονόμος
Ανακοίνωση για πρωτοετείς φοιτητές - Σεμινάρια χρήσης της Βιβλιοθήκης.

Στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης των χρηστών, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. διοργανώνει για τους πρωτοετείς φοιτητές ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ενημέρωση για τις συλλογές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς και μια πρώτη επαφή με τον Βιβλιογραφικό κατάλογο(OPAC) της Βιβλιοθήκης.

Για συμμετοχή στις περιηγήσεις απαιτείται η συμπλήρωση μίας αίτησης που είναι διαθέσιμη στον πάγκο δανεισμού της βιβλιοθήκης.

Ημέρες και ώρες σεμιναρίων: για τον μήνα Νοέμβριο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρα 16:00 και 17:00.
Ανακοίνωση Heal-Link σχετικά με την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές.

O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link), σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσής του, πληροφορεί την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα για τα ακόλουθα:

(α) Παρά την ολοκλήρωση της ένταξης του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Έρευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες», το ΥπΕΠΘ δεν θα προχωρήσει προς το παρόν στην υλοποίηση του Υποέργου που αφορά στην πληρωμή των συνδρομών των ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών λόγω της μη ολοκλήρωσης ακόμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά στην επιλεξιμότητα της εν λόγω δαπάνης.

(β) Με βάση την παραπάνω εξέλιξη, ο Σ.Ε.Α.Β. προχώρησε σε συντονισμένες παρεμβάσεις προς την πολιτεία, με στόχο την κατ’ αρχήν πληρωμή των εν λόγω συνδρομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παρά, όμως, τις προφορικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων ότι η λύση αυτή θα προχωρήσει, καμία δυστυχώς ενέργεια εκ μέρους τους δεν έγινε προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε προβλέπεται να γίνει πριν τις εθνικές εκλογές.

(γ) Κατόπιν των ανωτέρω δεν καθίσταται δυνατή η υπογραφή των συμβάσεων με τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικής πληροφόρησης, άρα και η αποκατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά.

Ο Σ.Ε.Α.Β. θα σας κρατά ενήμερους για κάθε νεώτερη εξέλιξη.
Ανακοίνωση ΣΕΑΒ/Heal-Link για την ένταξη του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

O Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) πληροφορεί την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα ότι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥπΕΠΘ, ολοκληρώθηκε η ένταξη του έργου της οριζόντιας δράσης των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών «Έρευνα και καινοτομία στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες», με επισπεύδον ίδρυμα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Αποτέλεσμα της θετικής αυτής εξέλιξης θα είναι η υπογραφή των συμβάσεων με τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικής πληροφόρησης, η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στα ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά και η έναρξη των υπόλοιπων υποέργων που προτάθηκαν.
Ο Σ.Ε.Α.Β. θα ήθελε να ευχαριστήσει το σύνολο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας της χώρας για τη συμπαράσταση και την άμεση κινητοποίησή του.
Η συλλογή μέχρι σήμερα 10.382 υπογραφών διαμαρτυρίας για τη διακοπή της πρόσβασης στα 9.000 περιοδικά, λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση του έργου, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της δράσης και την αναγκαιότητα διαφύλαξης καισυνεχούς στήριξής της.
Συγκέντρωση υπογραφών του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link).

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.
Οι συνέπειες τις διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.
Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.
Ζητάμε: Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων.
Για να προσθέσετε την υπογραφή σας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://physlib1.physics.auth.gr/
Ανακοίνωση HEAL-LINK σχετικά με την πρόσβαση στην ΙΕΕΕ και άλλες ηλεκτρονικές πηγές.

Επειδή ευλόγως έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τη διακοπή πρόσβασης στις εκδόσεις της ΙΕΕΕ, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) επιθυμεί να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις επί του θέματος.
Οι συμβάσεις του ΣΕΑΒ με τους περισσότερους από τους εκδότες/παρόχους ηλεκτρονικών περιοδικών έληξαν την 31η Δεκεμβρίου 2008. Μόνο οι συμβάσεις με τους εκδοτικούς οίκους Elsevier, Springer και Wiley έχουν ανανεωθεί και πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009 από έκτακτα κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ. Παρά τις πολύμηνες (από τον Φεβρουάριο του 2008) προσπάθειες του ΣΕΑΒ για την ένταξη των έργων των Βιβλιοθηκών στο ΕΣΠΑ, δεδομένης της άρνησης των Κοινοτικών να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μόλις πριν το Πάσχα αποφασίστηκε η ένταξη της χρηματοδότησης των συνδρομών του ΣΕΑΒ στο ΕΣΠΑ. Οι εκδότες, αφού εξάντλησαν όλα τα περιθώρια καλής θέλησης και κατανόησης του προβλήματος του ΣΕΑΒ, έχουν αρχίσει πλέον να θέτουν ανελαστικά χρονικά περιθώρια για να υπογραφούν οι συμβάσεις ανανέωσης. Έτσι η ΙΕΕΕ διέκοψε ήδη την πρόσβαση και επίκειται η διακοπή της πρόσβασης στους τίτλους της American Chemical Society, στην Electronic Collection Online (ECO) και στις βάσεις δεδομένων της First Search. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και η διακοπή τoυ Thesaurus Linguae Graecae μέσα στον Ιούνιο.
Αυτή τη στιγμή, ο Αντιπρύτανης του ΕΜΠ (ως επισπεύδοντος Ιδρύματος) έχει υπογράψει την αποδοχή των όρων ένταξης, με την επιφύλαξη ότι το ΕΜΠ δεν μπορεί να αναλάβει να καλύψει το κόστος του Φ.Π.Α. Το κείμενο αυτό έχει δοθεί στο νομικό σύμβουλο του ΕΣΠΑ για έλεγχο, πριν αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για ένταξη στο Π.Δ.Ε. και έκδοση της σχετικής Σ.Α.Ε. Οι διαδικασίες αυτές είναι συνήθως χρονοβόρες, αλλά απαραίτητες για να μπορέσουν να εκταμιευθούν οι πόροι. Όπως είναι αντιληπτό, επειδή πρόκειται για τεράστια ποσά, κανείς δεν διακινδυνεύει να υπογράψει την ανανέωση των συμβάσεων, που ούτως ή άλλως πρέπει να περάσουν και από προσυμβατικό έλεγχο από τους νομικούς συμβούλους του ΕΣΠΑ, πριν οριστικοποιηθεί τελεσίδικα η χρηματοδότηση. Δυστυχώς μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για τη χρονική στιγμή που θα συμβεί αυτό. Ελπίζουμε πως θα είναι εντός του Ιουλίου.
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι από το 2003 έως το 2008 η χρηματοδότηση των συμβάσεων του ΣΕΑΒ είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥπΕΠΘ, αλλά το Υπουργείο επέλεξε για την επόμενη περίοδο να τις εντάξει στο ΕΣΠΑ. επίσης, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι ο ΣΕΑΒ ήταν έτοιμος με προτάσεις απόλυτα σύμφωνες με την λογική του ΕΣΠΑ από τον Μάρτιο του 2006.
Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του ΥπΕΠΘ οδήγησαν και σε αλλαγές του προγραμματισμού, χωρίς να ενημερωθεί ο ΣΕΑΒ εγκαίρως. Έκτοτε ο ΣΕΑΒ επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να μπορέσει να πείσει το ΥπΕΠΘ και την Ειδική Γραμματεία του ΕΣΠΑ για την επιλεξιμότητα των δράσεων που είχε σχεδιάσει, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Διακοπή Πρόσβασης στα περιοδικά της ACS - American Chemical Society.

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη σας ενημερώνει ότι διεκόπη η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά της American Chemical Society (ACS) λόγω καθυστέρησης ένταξης της χρηματοδότησης της HealLink στο ΕΣΠΑ του ΥΠΕΠΘ.
Προβλήματα στις προσβάσεις των ηλεκτρονικών πηγών της Heal-Link.

Σας ενημερώνουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόσβαση στα περιοδικά των ακόλουθων εκδοτικών οίκων: IEE, Association of Computing Machinery (ACM) και Kluwer Law International (KLI). Δεν έχουν ανανεωθεί οι σχετικές συμβάσεις καθώς η χρηματοδότηση των ηλεκτρονικών πηγών εντάχθηκε από το ΥΠΕΠΘ στο ΕΣΠΑ 2009-2011 και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι σχετικές διαδικασίες.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (ΠΑΤΗΣΙΩΝ).

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε όλους τους υπαλλήλους του Πολυτεχνείου, Διοικητικό Προσωπικό (Μόνιμοι και Ι.Δ.Α.Χ.) και όλων των κλάδων (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) για τη στελέχωση του Παραρτήματος της Βιβλιοθήκης στο συγκρότημα της Πατησίων, με ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα (απολυτήριο λυκείου, καλή γνώση ξένης γλώσσας, χειρισμός Η/Υ).

Πλεονεκτήματα απο τη μετακίνηση :
α) τοποθεσία (κέντρο Αθήνας, εύκολη πρόσβαση),
β) ελκυστικό περιβάλλον εργασίας με αντικείμενο ενδιαφέροντος την Ιστορία των Επιστημών, τις Τέχνες, την Πολεοδομία, κλπ.
γ) ελαστικό ωράριο (ώρες λειτουργίας 10 πμ - 8 μμ)
δ) δυνατότητα επιμόρφωσης (σεμινάρια, εκπαιδευτικά ταξίδια, κλπ.).


Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κτήριο Βιβλιοθήκης, Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, μέχρι την Τρίτη 31 Μαρτίου 2009.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 210 7723878

E-mail :library@central.ntua.gr
Έναρξη Υπηρεσίας Ηλεκτρονικής Υποβολής και Παρακολούθησης Αιτήσεων Διαδανεισμού.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Κεντρική βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. προσφέρει στους χρήστες της που έχουν κάρτα βιβλιοθήκης (Μέλη Δ.Ε.Π, Προσωπικό, Μεταπτυχιακούς και Προπτυχιακούς Φοιτητές) την δυνατότητα Ηλεκτρονικής Υποβολής και Παρακολούθησης Αιτήσεων της Υπηρεσίας Διαδανεισμού. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης.


Προβλήματα στην πρόσβαση στο Web of Science.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ )μας ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας με τον Intranet server του, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το πληροφοριακό σύστημα Web of Science.
Μέχρι νεωτέρας παρακαλούνται όλοι οι χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο τον server της Thomson από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://isiknowledge.com/.


Διακοπή υποστήριξης και λειτουργίας της έκδοσης 2006 του SciFinder Scholar.

Ενημερώνουμε τους χρήστες της βιβλιοθήκης ότι από της 30 Ιανουάριου 2009 η εταιρία CAS (Chemical Abstracts Services) θα σταματήσει να υποστηρίζει την έκδοση 2006 του προγράμματος SciFinder Scholar. Η νεότερη έκδοση 2007 είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.lib.ntua.gr/newsite/restricted/gscifinder.htm.


Δοκιμαστική πρόσβαση στην Βάση Δεδομένων InspecDirect

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. εξασφάλισε για τους χρήστες της δοκιμαστική πρόσβαση έως τις 30 Νοεμβρίου 2008 στην Βάση Δεδομένων InspecDirect του εκδοτικού οίκου IET (the Institution of Engineering and Technology).

Η Βάση Δεδομένων InspecDirect καλύπτει θέματα του ευρύτερου επιστημονικού τομέα, τα οποία είναι ουσιώδη για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά προγράμματα του Ε.Μ.Π.

Συγκεκριμένα περιέχει πληροφορίες στους τομείς:
Φυσικής
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών
Επικοινωνίας
Επιστήμης Υπολογιστών
Αυτόματου Ελέγχου
Τεχνολογία Πληροφοριών
Είναι ένα εργαλείο για αναζήτηση και εύκολη ανάκτηση πληροφοριών, που αποφέρει επίκαιρα και ακριβή αποτελέσματα.

Προκειμένου να αξιολογηθεί η χρησιμότητα της παρούσης Βάσης Δεδομένων για το Ε.Μ.Π., απαντήστε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.


Πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π.

27/06/2008: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. εξασφάλισε για τους χρήστες της πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Nature.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίως γνωστό επιστημονικό περιοδικό που περιέχει ερευνητικά δημοσιεύματα στους τομείς των βιολογικών, φυσικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
Εξασφαλίστηκε επίσης πρόσβαση στο NatureNews, το οποίο περιέχει δημοσιεύματα σχετικά με ό,τι νεότερο στο χώρο των επιστημών.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Nature, προσφέρει όχι μόνο εύκολη και άμεση πρόσβαση στα άρθρα του περιοδικού, αλλά και πληρέστερη ενημέρωση, καθώς παρέχει και περαιτέρω λεπτομέρειες, σε σχέση με την έντυπη έκδοση, που παρουσιάζονται με την μορφή συμπληρωματικού υλικού.


Παρουσίαση του ιδρυματικού αποθετηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ε.Μ.Π. στο "11th International Symposium on electronic theses and dissertations"

05/06/2008: Αναφορά στον ηλεκτρονικό τύπο για τη συμμετοχή με επιστημονική δημοσίευση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ε.Μ.Π. στο "11th International Symposium on electronic theses and dissertations" .


Πρόσβαση σε δύο ακόμα συλλογές του JSTOR από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π.

05/06/2008: Το JSTOR, είναι ένας οργανισμός που αρχειοθετεί επιστημονικά περιοδικά και υλικό που βοηθά στην ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία. Συντηρεί ενεργά πάνω από 1000 ακαδημαϊκά περιοδικά που βρίσκονται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή που καλύπτουν τομείς ανθρωπιστικών, κοινωνικών και θετικών επιστημών. Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. εξασφάλισε συνδρομή σε δύο ακόμα συλλογές του JSTOR, τις Art & Sciences I & II.
Αναλυτικότερα:

Art & Science I: Συμπεριλαμβάνει περιοδικά εξειδικευμένα στους τομείς των οικονομικών, ιστορίας, πολιτικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Συμπεριλαμβάνει επίσης και τίτλους σε θέματα οικολογίας, μαθηματικών και στατιστικής. Συνολικά περιέχει 119 τίτλους σε 15 θεματικές κατηγορίες.

Art & Science II: Περιλαμβάνει 124 τίτλους και προσφέρει πιο εξειδικευμένη ενημέρωση στους τομείς του Art & Science I, καθώς και περιοδικά σε νέους τομείς, όπως η αρχαιολογία, οι Αφρικανικές, Λατινικές, Αμερικανικές και Σλαβικές σπουδές.

Πρόσβαση στις συλλογές Art & Science I & II υπάρχει μέσω της σελίδας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ε.Μ.Π. ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://www.lib.ntua.gr/newsite/el/gejournals.htm.
Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στις δύο παραπάνω συλλογές και απευθείας από την σελίδα του JSTOR ακολουθώντας τον σύνδεσμο: http://www.jstor.org.


Πρόσβαση στο RefWorks από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π.

04/06/2008: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη εξασφάλισε για τους χρήστες της πρόσβαση στην υπηρεσία RefWorks.
Πρόκειται για ένα online εργαλείο συγκέντρωσης, αποθήκευσης και διαχείρισης βιβλιογραφικών πηγών, το οποίο διευκολύνει τη δημιουργία βιβλιογραφίας και παραθέσεων κειμένου. Είναι σχεδιασμένο για φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς και συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο γνωστούς παρόχους βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των CSA Illumina, EBSCO, Elsevier, Ovid, HighWire, ISI και ProQuest.

Για να χρησιμοποιήσετε την Υπηρεσία:
1. Πηγαίνετε στο http://www.refworks.com/
2. Επιλέξτε User-login (στα αριστερά της ιστοσελίδας κάτω από τη φωτογραφία).
3. Κάθε χρήστης πρέπει να δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό, επιλέγοντας ‘Sign up for an Individual Account’ και παρέχοντας το επιθυμητό όνομα και κωδικό πρόσβασης, καθώς και τον προσωπικό λογαριασμό email.
Όσοι από τους χρήστες της Κεντρικής Βιβλιοθήκης είχατε δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό κατά την δοκιμαστική περίοδο πρόσβασης, οι κωδικοί σας ισχύουν, οπότε δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε καινούριους.

Η υπηρεσία παρέχεται για τερματικά τα οποία είναι συνδεδεμένα στο Internet μέσω του δικτύου του Ε.Μ.Π.

Οδηγός Χρήσης του RefWorks (στα Αγγλικά)


Ηλεκτρονική πρόσβαση στο περιοδικό SCIENCE – AAAS

09/05/2008: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. εξασφάλισε πρόσβαση στην ηλεκτρονική έκδοση του ακαδημαϊκού περιοδικού Science που εκδίδεται από τον επιστημονικό οργανισμό American Association for the Advancement of Science (AAAS) και θεωρείται ως ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Συνδρομή στην έντυπη μορφή του περιοδικού προϋπήρχε από το 1948, ενώ η ηλεκτρονική έκδοση περιλαμβάνει τεύχη από το 1997 μέχρι σήμερα. Πρόσβαση από την ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.sciencemag.org/.


Δοκιμαστική πρόσβαση έως τις 24 Μαΐου 2008 σε δύο βάσεις δεδομένων του εκδοτικού οίκου ProQuest.

15/04/2008:
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. εξασφάλισε δοκιμαστική πρόσβαση έως τις 24 Μαΐου 2008 σε δύο βάσεις δεδομένων του εκδοτικού οίκου ProQuest. Συγκεκριμένα, οι βάσεις δεδομένων που θα συμπεριλαμβάνονται δοκιμαστικά στην συλλογή της βιβλιοθήκης είναι:

ProQuest Dissertations and Theses Database (PQDT):
Διαθέτει την πληρέστερη συλλογή από διπλωματικές εργασίες, με αρχεία που χρονολογούνται από το 1938 έως σήμερα. Συγκεντρώνει συνολικά πάνω από δύο εκατομμύρια εργασίες αποφοίτων και προσφέρει πρόσβαση σε κορυφαίες ερευνητικές εργασίες απ’ όλο τον κόσμο και από κάθε θεματικό τομέα.

Για πρόσβαση στην PQDT πηγαίνετε στο ακόλουθο URL: http://proquest.umi.com/login

Για περισσότερες οδηγίες για την χρήση του ProQuest Digital Dissertation ακολουθείστε το link προς το ProQuest Digital Dissertations Training Pack στο www.proquest.co.uk/training

CINDAS:
Περιέχει πληροφορίες για ιδιότητες και συμπεριφορά υλικών, οι οποίες προέρχονται από πειραματικά δεδομένα καθώς και από παγκόσμια επιστημονική και τεχνική σχετική λογοτεχνία.
Τα δεδομένα της CINDAS ταξινομούνται σε δύο υποκατηγορίες της βάσης:

1. Thermophysical Properties of Matter Database (TPMD): Προσφέρει πληροφορίες για θερμοδυναμικές ιδιότητες για περισσότερα από πέντε χιλιάδες υλικά και πάνω από πενήντα χιλιάδες καμπύλες δεδομένων που υποδεικνύουν πώς επηρεάζονται οι ιδιότητες των υλικών κάτω από διαφορετικές πειραματικές συνθήκες.

2. Microelectronics Packaging Materials Database (MPMD) περιέχει στοιχεία αναφορικά με θερμικές, μηχανικές, ηλεκτρικές και φυσικές ιδιότητες περισσοτέρων από 750 ηλεκτρονικών εξαρτημάτων . Παρέχονται επίσης πάνω από 15.000 καμπύλες των αντίστοιχων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Η αναζήτηση στην βάση μπορεί να γίνει με όνομα εξαρτήματος, ανά κατηγορία εξαρτήματος και ανά εταιρεία.

Πρόσβαση στην CINDAS υπάρχει μόνο μέσω της σελίδας της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ε.Μ.Π. http://www.lib.ntua.gr
Από εκεί πηγαίνετε στο Portal της CSA Illumina.
Αφού εντοπίσετε τις βάσεις μέσα από το link του CSA Illumina, θα βρείτε πληροφορίες για καθεμία από αυτές από το ερωτηματικό που υπάρχει στα αριστερά τους.
Να σημειωθεί πως μετά την λήξη της δοκιμαστικής περιόδου η CSA Illumina θα συνεχίσει να παρέχεται από την Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π., χωρίς όμως τις δύο προαναφερόμενες βάσεις.
Υπενθυμίζουμε πως η πρόσβαση στις παραπάνω βάσεις είναι δοκιμαστική και ισχύει έως τις 24 Μαΐου 2008.

Θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η γνώμη σας για την χρησιμότητα αυτών των βάσεων. Μπορείτε να μας εκφράσετε τις εντυπώσεις σας, απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις που βρίσκονται εδώ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ

20/03/2008: ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013
Η χρηματοδότηση των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών δεν περιλαμβάνεται στην Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο 2007-2013 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και δια Βίου Μάθηση» του ΥΠΕΠΘ, ούτε στη «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΥΠΟΙΟ.

Με την ένταξή τους στα ΕΠΕΑΕΚ τη δεκαετία 1996-2006, οι βιβλιοθήκες υλοποίησαν τις ακόλουθες δράσεις, σε εθνικό επίπεδο:
1) Συλλογικός κατάλογος των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών
2) Πρόσβαση σε 13.500 ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά για το σύνολο των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας
3) Μονάδα Ολικής Ποιότητας
4) Ζέφυρο (πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό υλικού στους καταλόγους των βιβλιοθηκών)

Σε επίπεδο ιδρύματος, οι βιβλιοθήκες:
• Στελεχώθηκαν με εξειδικευμένο προσωπικό
• Εμπλούτισαν και ανέπτυξαν τις συλλογές τους
• Οργάνωσαν και προσφέρουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για τη στήριξη της εκπαίδευσης, τοπικά και από απόσταση
Η περαιτέρω ενίσχυση των βιβλιοθηκών κρίνεται απαραίτητη για να μην καταργηθούν και απαξιωθούν οι υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν το διδακτικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

Η ΜΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ:
• Αδυναμία των βιβλιοθηκών να στηρίξουν το πολύπλευρο έργο που παράγεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ιδιαίτερα τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την έρευνα.
• Δυσκολία των ιδρυμάτων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης
• Αδυναμία ίδρυσης των ιδρυματικών καταθετηρίων (institutional repositories, προαπαιτούμενο για χρηματοδότηση από το European Research Council)
• Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των βιβλιοθηκών

Η ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Η ολομέλεια της Διοικούσας Επιτροπής του
Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών
(HEAL-Link, http://www.heal-link.gr)


Νέα έκδοση του SciFinder Scholar

21/02/2008: Πληροφορίες για την εγκατάσταση ή την αναβάθμιση της εφαρμογής μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.


Εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στο Web of Science

20/02/2008: Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στα πλαίσια της παροχής “dual access” από την Thomson για το πληροφοριακό σύστημα Web of Science, εκτός από τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα μέσω του server του ΕΚΤ από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://wok.ekt.gr είναι επίσης δυνατή η πρόσβαση και μέσω του server της Thomson από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://isiknowledge.com/


Έναρξη λειτουργίας Μετα-Μηχανής Αναζήτησης HEAL-Link

20/02/2008: Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έναρξη λειτουργίας του HEAL-Link Search, της Μετα-Μηχανής Αναζήτησης (Meta-Search Engine) των Ηλεκτρονικών Περιοδικών και του Συλλογικού Καταλόγου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Η εφαρμογή βασίζεται στο λογισμικό Muse της MuseGlobal που μπορεί και πραγματοποιεί συνδυασμένη αναζήτηση (Federated Search) ταυτόχρονα σε πολλές πηγές δεδομένων.
Το HEAL-Link Searchείναι ένα πολύπλευρο εργαλείο αναζήτησης και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ταυτόχρονη έρευνα στις ηλεκτρονικές πηγές του Συνδέσμου, στο Συλλογικό Κατάλογο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, χωρίς να απαιτείται να κάνετε αναζήτηση σε κάθε πηγή ξεχωριστά.

Στο HEAL-Link Search υπάρχουν δύο τρόποι αναζήτησης:

Basic Search

 • Αναζήτηση με λέξεις κλειδιά
 • Δυνατότητα επιλογής ομάδων πηγών ή αναζήτηση σε προεπιλεγμένες από το σύστημα ομάδες

Advanced Search
 • Αναζήτηση μεχρι και με τρείς όρους συνδεδεμένους μεταξύ τους με AND, OR, NOT
 • Δυνατότητα επιλογής μεμονωμένων πηγών ή αναζήτηση σε προεπιλεγμένες από το σύστημα πηγές
 • Δυνατότητα προβολής πληροφοριών για κάθε μεμονωμένη πηγή

Τα πεδία αναζήτησης είναι κοινά και στους δύο τρόπους:
 • Keyword
 • Author
 • Subject
 • Title
Στη σελίδα του HEAL-Link Search μπορείτε να μεταβείτε από το παράθυρο "HEAL-Link Search", στο αριστερό πάνω μέρος της πύλης του HEAL-Link. Η πρόσβαση ελέγχεται μέσω ΙΡ διευθύνσεων.
Δοκιμαστική πρόσβαση στο RefWorks μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2008

10/01/2008: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη εξασφάλισε για τους χρήστες της δοκιμαστική πρόσβαση στην υπηρεσία RefWorks.
Πρόκειται για ένα online εργαλείο συγκέντρωσης, αποθήκευσης και διαχείρισης βιβλιογραφικών πηγών, το οποίο διευκολύνει τη δημιουργία βιβλιογραφίας και παραθέσεων κειμένου. Είναι σχεδιασμένο για φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς και συνεργάζεται με μερικούς από τους πιο γνωστούς παρόχους βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των CSA Illumina, EBSCO, Elsevier, Ovid, HighWire, ISI και ProQuest.

Για να δοκιμάσετε την Υπηρεσία:

1. Πηγαίνετε στο http://www.refworks.com/

2. Επιλέξτε User-login (στα αριστερά της ιστοσελίδας κάτω από τη φωτογραφία).

3. Κάθε χρήστης πρέπει να δημιουργήσει προσωπικό λογαριασμό, επιλέγοντας "Sign up for an Individual Account" και παρέχοντας το επιθυμητό όνομα και κωδικό πρόσβασης, καθώς και τον προσωπικό λογαριασμό email.

4. Εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση στην υπηρεσία από τερματικό το οποίο δεν είναι συνδεδεμένο στο Internet μέσω του δικτύου του Ε.Μ.Π., ακολουθείστε τα δύο πρώτα βήματα και μετά εισάγετε το group code του Ιδρύματος. (Ο κωδικός αυτός αποστέλλεται με email μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού).

Δοκιμάστε το και πείτε μας τη γνώμη σας.

Οδηγός Χρήσης RefWorks (στα Αγγλικά)


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

15/11/2006: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π., στο πλαίσιο του έργου ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ/Γ’ ΚΠΣ «Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών στη Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. - ¨ΑΡΙΑΔΝΗ¨» προκηρύσει δέκα θέσεις μερικής απασχόλησης (40 ώρες / μήνα) για προπτυχιακούς φοιτητές του Ιδρύματος, για διάστημα απασχόλησης: 5 φοιτητές από 1/1/2008 – 15/5/2008 και 5 φοιτητές από 16/5/2008 έως 30/9/2008, κατόπιν κρίσης από Ειδική Επιτροπή που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό από τη Συγκλητική Επιτροπή Βιβλιοθήκης (Σ.Ε.Β.).

Τα κριτήρια πρόσληψης περιλαμβάνουν:
- την σπουδαστική κατάσταση
- την οικογενειακή κατάσταση (πολύτεκνοι) και
- το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος

Η αμοιβή ανέρχεται σε 352,16 € μηνιαίως.
Οι αιτήσεις, συνοδευόμενες από σύντομο βιογραφικό σημείωμα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για πολύτεκνους, φωτοαντίγραφο της τελευταίας φορολογικής δήλωσης και αντίγραφο της βαθμολογίας, θα γίνονται δεκτές μέχρι 30/11/2007 στο γραφείο Τεχνικής Υποστήριξης στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
Εγκρίθηκε στην 38η Συνεδρίαση της Σ.Ε.Β. Στις 25/10/2007.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ευγενία Σισαμάκη
(Τηλ.: 210 772 2317, FAX: 7721565, E-mail: sisamaki@central.ntua.gr).


Online Ανανέωση και Κράτηση Δανεισμένων Βιβλίων

22/10/2007: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη σας παρέχει τη δυνατότητα να ανανεώσετε τους δανεισμούς σας και να κάνετε κράτηση σε υλικό που είναι ήδη δανεισμένο σε άλλο χρήστη. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω του βιβλιογραφικού καταλόγου. Οδηγίες για τον Web Opac.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

13/09/2007: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ :

Στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης των χρηστών, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. διοργανώνει για τους πρωτοετείς φοιτητές ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ενημέρωση για τις συλλογές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς και μια πρώτη επαφή με τον Βιβλιογραφικό κατάλογο(OPAC) της Βιβλιοθήκης.

Για συμμετοχή συμπληρώνετε την αίτηση που έχετε παραλάβει κατά την εγγραφή σας από τη γραμματεία μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο. Επίσης η αίτηση είναι διαθέσιμη στον πάγκο δανεισμού της βιβλιοθήκης ή πατήστε εδώ για να την εκτυπώσετε.

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής των σεμιναρίων:

Για τον μήνα Σεπτέμβριο, κάθε μέρα από Τρίτη 18 έως και Παρασκευή 28 και ώρες 11:00 – 12:30.

Κατά τον μήνα Νοέμβρη θα ανακοινωθεί πρόγραμμα διεξαγωγής σεμιναρίων για όσους επιθυμούν εκμάθηση των Βάσεων Δεδομένων και του Βιβλιογραφικού Καταλόγου (OPAC) που διαθέτει η Βιβλιοθήκη.


Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος Web of Science

06/09/2007: Το ΕΚΤ ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διαδικασία της αναβάθμισης του εγκατεστημένου στον Intranet server του ΕΚΤ πληροφοριακού συστήματος Web of Science, στην τελευταία έκδοση 7.x κάτω από την πλατφόρμα Web of Knowledge. Η πρόσβασή σας στις Βάσεις Δεδομένων του WoS αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο υλικό τις αφορά (ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ανακοινώσεις κλπ) θα γίνεται πλέον μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης http://portal.wok.ekt.gr/.


Nature

16/05/2007: Η Κεντρική βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. εξασφάλισε για τους χρήστες της online δοκιμαστική πρόσβαση στο περιοδικό Nature μέχρι τις 15 Ιουνίου.


Journal Citation Reports (Impact Factors)

10/05/2007: Η Κεντρική βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. εξασφάλισε για τους χρήστες της το Journal Citation Reports της Τhomson Scientific.
To JCR παρουσιάζει ποσοτικά στατιστικά στοιχεία τα οποία αποτελούν ένα συστηματικό και αντικειμενικό τρόπο αξιολόγησης των σημαντικότερων παγκόσμιων περιοδικών, καθώς και του αντίκτυπου αλλά και της επιρροής τους στην παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Το JCR περιέχει περισσότερα από 7,500 έγκυρα peer-reviewed περιοδικά σε περίπου 200 κλάδους, προσφέρει πρόσβαση σε στατιστικές αναφορές από το 1997 ως σήμερα, και παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ταξινομούν τα στοιχεία των περιοδικών με διάφορους τρόπους.

Η πρόσβαση γίνεται με αναγνώριση της IP διεύθυνσης του χρήστη, χωρίς χρήση username, και είναι δυνατή από όλες τις IP διευθύνσεις του Ε.Μ.Π..


NetLibrary

03/05/2007: Η Κεντρική βιβλιοθήκη εξασφάλισε για τους χρήστες της πρόσβαση σε 328 ηλεκτρονικά βιβλία μέσω της ΝetLibrary. Τα βιβλία καλύπτουν όλα τα θεματικά πεδία ενδιαφέροντος της Πολυτεχνειακής κοινότητας όπως για παράδειγμα την Πληροφορική, τις Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά, κτλ. Η ίδια υπηρεσία παρέχει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο 3,407 τίτλων βιβλίων τα οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμα μέσω του διαδικτύου.

Η NetLibrary είναι από τους σημαντικότερους παροχείς eBooks για τις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Το ηλεκτρονικό περιεχόμενο του καταλόγου της διαρκώς εμπλουτίζεται και περιλαμβάνει πάνω από 100,000 τίτλους των μεγαλύτερων εκδοτών στον κόσμο.

Πρόσβαση
 • Μετά τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού (http://www.netlibrary.com/CreateAccount.aspx), η πρόσβαση είναι δυνατή από όλες τις IP διευθύνσεις του Ε.Μ.Π, είτε εντός (on campus) είτε εκτός (off campus) της πολυτεχνειακής κοινότητας. Η απόκτηση προσωπικού κωδικού, δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα δανεισμού των ηλεκτρονικών βιβλίων της NetLibrary. Απλά εισάγετε το όνομα (username) και τον κωδικό (password) χρήστη στο κουτί "Log in" και μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο της NetLibrary 24 ώρες το 24ώρο, 7 μέρες την εβδομάδα. (Δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού αν συνδέεστε με την υπηρεσία μέσω IP διεύθυνσης του Πολυτεχνείου).

 • Ο προσωπικός λογαριασμός επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσωπική λίστα βιβλίων (eContent Details – add to my list), να κρατούν σημειώσεις στο βιβλίο (Notes) και να αλλάξουν τις προτιμήσεις αναζήτησης (search preferences). Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ψάξουν μόνο για τους τίτλους που έχει αγοράσει η Κεντρική Βιβλιοθήκη ή να προσθέσoυν και τα βιβλία που είναι ελεύθερα προσβάσιμα (publicly-accessible eBooks).

 • Κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο διατίθεται για δανεισμό σε έναν μόνο χρήστη τη φορά. Για να είναι διαθέσιμο σε άλλους χρήστες, πρέπει ο χρήστης να πατήσει την επιλογή "close item".

Ανάγνωση των βιβλίων:
Είναι απαραίτητη η ύπαρξη διαφόρων readers (acrobat reader, djvu, κ.ά.) για την ανάγνωση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Εκτύπωση και αντιγραφή:
Τα βιβλία της NetLibrary προστατεύονται από τους νόμους της κατοχύρωσης της πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright). Οι χρήστες ενημερώνονται για τυχόν παραβίαση του αριθμού εκτυπώσεων απο τη NetLibrary καθώς και από τη βιβλιοθήκη.

Οδηγoί Χρήσης της NetLibrary


AccessScience

19/01/2007: Η Κεντρική Βιβλιοθήκη εξασφάλισε για τους χρήστες της πρόσβαση στο AccessScience (McGraw-Hill Encyclopedia of Science and Technology). Η Εγκυκλοπαίδεια καλύπτει επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα και ενημερώνεται καθημερινά. Περιέχει 2,000 βιογραφίες επιστημόνων και πάνω από 8,500 άρθρα που απευθύνονται σε φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές. Περισσότεροι από 5,000 επιφανείς φυσιογνωμίες, συμπεριλαμβανομένου 35 κατόχων Βραβείου Νοbel,  είναι συνεργάτες της AccessScience. Η online πρόσβαση γίνεται με αναγνώριση της IP διεύθυνσης του χρήστη, χωρίς χρήση username, και είναι δυνατή από όλες της IP διευθύνσεις του Ε.Μ.Π.ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

18/9/2006: Στα πλαίσια του προγράμματος εκπαίδευσης των χρηστών, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π. διοργανώνει για τους πρωτοετείς φοιτητές ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν περιήγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης, ενημέρωση για τις συλλογές και τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς και μια πρώτη επαφή με τον Βιβλιογραφικό κατάλογο (OPAC) της Βιβλιοθήκης. Για να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνετε την αίτηση που έχετε παραλάβει κατά την εγγραφή σας από τη γραμματεία μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο. Επίσης η αίτηση είναι διαθέσιμη στον πάγκο δανεισμού της βιβλιοθήκης ή πατήστε ΕΔΩ για να την εκτυπώσετε. Ημέρες και ώρες σεμιναρίων: για τον μήνα Οκτώβριο κάθε μέρα Δευτέρα ως Παρασκευή και ώρα 12:00 – 12:30.ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ (HEAL-Link).

24/2/2006: Σας πληροφορούμε ότι το ΥΠ.Ε.Π.Θ. χρηματοδότησε την πρόσβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link) στα ηλεκτρονικά περιοδικά των εκδοτών με τους οποίους υπάρχουν συμβάσεις, αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει σημαντικά η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων του Συνδέσμου προς τους εκδότες. Οι εκδότες ήδη ενημέρωσαν ότι η περίοδος χάριτος, που παραχώρησαν για τη διευθέτηση των οικονομικών μας εκκρεμοτήτων, λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου 2006. Προειδοποίησαν επίσης, ότι μετά την παραπάνω ημερομηνία και εφόσον δεν έχει διευθετηθεί το θέμα των πληρωμών, η ηλεκτρονική πρόσβαση στα περιοδικά θα διακοπεί.


Ηλεκτρονικά περιοδικά: Ανανεώσεις και νέες συμφωνίες HEAL-Link

1/2/2006: Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης των συμβολαίων με τους εκδότες που είχε ήδη συνεργασία το HEAL-Link. Συνεχίζουμε λοιπόν να έχουμε πρόσβαση στα περιοδικά των :
 • ACM (Association of Computing Machinery)
 • ACS (American Chemical Society)
 • AIP (American Institute of Physics)
 • Blackwell
 • Cambridge University Press
 • Emerald
 • Institute of Physics
 • Lippincott Williams & Wilkins
 • Oxford University Press
 • SpringerLink
 • Taylor & Francis
 • Wiley
 • Wilson

Παράλληλα, το HEAL-Link εξασφάλισε, με νέες συμφωνίες, πρόσβαση στις παρακάτω νέες πηγές :
Για κάποιες από αυτές τις πηγές, η πρόσβαση δεν είναι ακόμη εφικτή. Η ενεργοποίηση είναι θέμα χρόνου και θα γίνεται σταδιακά. Η βιβλιοθήκη θα σας κρατάει ενήμερους μέσα από τη σελίδα της.© 1997 - 2005, Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ε.Μ.Π.